De derde generatie Berenkuilers

Over ons

Wat leuk dat je ons wilt leren kennen! Wij zijn Sanne en Hiske Veenstra. Naast dat wij de papa en mama zijn van drie prachtige dochters, zijn wij ook sinds 2016 verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op De Berenkuil. Het familiebedrijf wordt daarmee voortgezet. Wij zijn inmiddels de derde generatie Veenstra/Zingstra die aan het roer staat. 

Sanne is opgegroeid op De Berenkuil en Hiske heeft samen met haar ouders meerdere jaren op De Berenkuil gekampeerd. In 2003 is Hiske begonnen met vakantiewerk in het Berenkuilse recreatieteam. Zo hebben wij elkaar ontmoet! Nadat wij onze studies in Zwolle en Groningen hebben afgerond, hebben wij ons eigen werkende leven gehad. In 2016 hebben wij besloten om De Berenkuil over te nemen van de ouders van Sanne. Inmiddels werken wij hier al jaren met heel veel plezier!

De Berenkuil in cijfers

Landgoed De Berenkuil bestaat uit een 55 hectare groot terrein waarvan 30 hectare gebruikt wordt voor recreatie. Er zijn 460 kampeerplekken en 35 verhuuraccommodaties. Naast de grote speeltuin en het spelen bij de speelvijver zijn er verspreid over de camping 27 kleine speeltuintjes. Als De Berenkuil helemaal volstaat dan zijn er ongeveer 2000 gasten op het terrein. Er werken 9 medewerkers vast in dienst, tijdens het seizoen komen hier nog zo'n 60 vakantiemedewerkers bij. 

Een echte kampeercamping
Focus op kamperen

In Nederland verdwijnen steeds meer kampeerplekken, hier komen vooral vakantiehuisjes voor terug. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling voor een kampeerland als Nederland. De Berenkuil is een echte kampeercamping. Het kamperen, en alles wat daarbij komt kijken, heeft onze focus.

Midden in het natuurlijke hart van Drenthe bezorgen wij onze gasten graag een ongedwongen en plezierige vakantie. Een gastvrij, en bovenal autovrij, verblijf dat ontzorgt en waar kinderen onbezorgd op avontuur kunnen gaan. Gezinnen kunnen op De Berenkuil weer echt gezin zijn, weg van thuis waar van alles moet.

Niet voor niets komt generatie op generatie bij ons terug om ook hun kinderen de magie van de Berenkuil te laten ervaren. Kortom echt een gezinsvakantie om nooit te vergeten.

Geschiedenis van De Berenkuil

Van grote stille heide naar bruisend landgoed. Met deze puntsgewijze historie van De Berenkuil ga je weer terug in de tijd. Van het heden terug naar het jaar 1900.

De Berenkuil op RTLZ

Item uitgezonden in mei 2021

De Berenkuil promo video

Gemaakt in 2019

2023

2023

Net zoals op de rest van de toegangsweg naar De Berenkuil heeft het asfalt vanaf de poort plaatsgemaakt voor klinkers.

Een grote technische aanpassing bij het zwembad, het chloorsysteem wordt vervangen voor zoutelektrolyse. Zout wordt omgezet naar chloor. Dit gesloten systeem zorgt niet alleen voor een meer veilige werkomgeving voor de Berenkuil-medewerkers, ook is het veel eenvoudiger om de waardes van zwembadwater goed op peil te houden. 

We hebben ons betonnen sportveld weggehaald, hier is een airtrampoline, een extra voetbalkooi en een ruimte voor onze tafeltennistafels voor teruggekomen.

2022

2022

Toiletgebouw De Bessenhoek is van binnen gerenoveerd en heeft nu ook een eigen wasserette. Ook Toiletgebouw De Bosrand heeft een eigen wasserette. Hierdoor is het aantal wasmachines en wasdrogers op De Berenkuil verdubbeld.

De blokhutten zijn van binnen gerenoveerd en ook de Hans en Grietje Huisjes, niet alleen zijn deze laatste van binnen helemaal geïsoleerd en gemoderniseerd. Buiten hebben beide huisjes een Drentse kapschuur gekregen met daarin toilet en douche. De ouderwetste vuilcontainers op wielen worden vervangen door ondergrondse containers. In de grote speeltuin komt een nieuwe groot speeltoestel, de carrousel, de eerste in de wereld. In dit jaar openen we ook Museum de Honingpot, een klein podium met op de achterwand Berenkuil varianten van beroemde schilderijen. In de horeca is geen zelfbediening meer maar stappen we over naar bestellen via QR.

Het eerste seizoen dat corona geen grote invloed meer heeft op onze recreatieactiviteiten. Berenpret is weer in het openluchttheater en activiteiten als de kinderkermis en colorrun kunnen weer georganiseerd worden.

2021

2021

Het tweede coronaseizoen. Op veldje Bartelshof zijn privé-sanitair-units geplaatst. De 8 kampeerplekken op dit veldje beschikken over een eigen toiletgebouwtje voor zichzelf. Om de waterdrukproblemen in het hoogseizoen te verhelpen is er een 20 kuub waterkelder geplaatst. Deze kelder zorgt ervoor dat er altijd genoeg druk op de waterleidingen staat, ook als de toevoer van buiten de camping terugloopt.

De zonnecollectoren bij het zwembad zijn vervangen voor zonnepanelen en de ketel is vervangen door een warmtepomp. Met deze techniek kan De Berenkuil vanaf dat moment altijd zwembadwater van een constante 28 graden aanbieden, wat voor een weer het buiten ook is.

In de zomer besteed het Dagblad van het Noorden met een groots artikel aandacht aan Berenpret. Dit artikel is hier te lezen. Er komt een nieuwe Berenpret CD uit, door het recreatieteam ingezongen in een studio, samen met een kinderkoor. Een combinatie van nieuwe liedjes en oude bekende liedjes.

2020

2020

Het eerste coronajaar. De Berenkuil mag pas, net als alle andere campings in Nederland, op 15 juni open vanwege de coronamaatregelen. Vanwege de anderhalve meter maatregel kan Berenpret niet in het openluchttheater en ook niet in het Berenhol. In plaats daarvan is Berenpret bij de speelvijver, bij regenachtig weer wordt Berenpret uitgezonden via Facebook live, zonder publiek. Achter het Bommelhoes wordt een grote witte tent neergezet zodat activiteiten die niet meer binnen kunnen nog wel overdekte in de buitenlucht georganiseerd kunnen worden.

Er komt WiFi over de gehele Berenkuil, meer dan 3 kilometer glasvezel gaat de grond in om 20 WiFi masten te voeden.

Toiletgebouw de Bosrand is volledige gerenoveerd, draait energieneutraal en is niet meer afhankelijk van gas.

2019

2019

Met hemelvaart is de waterspeeltuin bij het zwembad in gebruik genomen. Dit spray park bestaat uit vele fonteintjes, waterbakken en stroompjes en is zelf te activeren door de kinderen.

Nadat Sanne en Hiske Veenstra in het 2016 het beheer van De Berenkuil hebben overgenomen zijn zij in 2019 officieel eigenaar geworden van de camping.

Er is een tweede softijsmachine in Tippedoki geplaatst. Eén softijsmachine bleek de grote vraag niet aan te kunnen. Ook in dit seizoen zijn alle gemeenschappelijke plekken rookvrij geworden.

2018

2018

Het gebied rechts van de Wielewaal wordt opnieuw ingedeeld. Er wordt een veldje gecreëerd met een speeltuintje in het midden waar omheen de blokhutten, podges en 8 nieuwe huisjes komen te staan; de Woody Plus. De Woody Plus is een luxe variant van de Woody. De Woody Plus is 5 persoons en heeft een toilet.

Bij de speelvijver worden de oude klimtorens, pontje en kabelbaan weggehaald en vervangen voor een nieuwe versie, mét dubbele kabelbaan.

Vanaf dit seizoen verkopen we via Tippedoki naast verpakt ijs ook softijs en milkshakes.

2017

2017

De Berenkuil heeft van de ANWB het predicaat 5-sterren camping gekregen. Tijdens het 65 jarig jubileum wordt binnenspeeltuin Tippedoki geopend. Deze is gebouwd op de plek waar de Honingpot zat en waar de tafeltennistafels stonden. Tegelijk met de bouw van Tippedoki is het terras vergroot en de toegangsweg verlegd.

Op de Vink worden 6 Regenbooglodges geplaatst, de meeste luxe verhuuraccommodaties op De Berenkuil, deze 6 persoonshuisjes hebben onder andere toilet, douche en vaatwasser.

2016

2016

Er worden 6 Woody's geplaatst, deze royale blokhutten komen op de Vink en de Mees te staan.

Sanne, de zoon van de eigenaren Niekus Veenstra en Tienke Zingstra geeft in maart 2016 aan dat hij de Berenkuil samen met zijn vrouw Hiske wil overnemen. Sanne en Hiske nemen vanaf dat moment geleidelijk het beheer over.

2014

2014

Er komen drie nieuwe verhuuraccommodaties, lodges, op de Mees, Baloe, Bora en Bibi. Omdat steeds meer mensen de website via een smartphone of tablet bezoeken wordt de website daar compleet op ingericht. Het laatste veldje het ’t Tippie (alleen voor tenten) heeft elektra gekregen.

Onder de overdekte tent in de speeltuin in een nieuw interactief speeltoestel geplaatst. Via een QR code kunnen (educatieve) spelletjes gedownload worden. De Berenhutten Bruintje, Basje en Bolke hebben een eigen toilet gekregen. Bij deze Berenhutten is ook een speelplekje gemaakt. Op de Zandkuil en de Kampweide is op elk een nieuw speeltoestel geplaatst.

2013

2013

In het kinderbad komt een nieuwe bereneiland. Via een prijsvraag heeft dit eiland de naam Berenbadderberg gekregen.

2012

2012

Op woensdag 11 januari blijkt op de Vakantiebeurs in Utrecht dat De Berenkuil haar 60-jarige bestaan dubbel kan vieren, samen met de uitverkiezing van Kindercamping van Europa. De keuze van de anwb-kinderinspecteurs uit de 10 genomineerde campings is tot onze grote verrassing op De Berenkuil gevallen. Ondertussen is de voorbereiding van een freegame en het Mikadospeelspektakel achter het huidige Bolkebeerveld op schema. Met Pasen kunnen de kinderen naar hartelust spelen en voetballen.

De laatste stenen fietsenstallingen maken plaats voor een houten balustrade waar in een van de rondingen een weerstation, dat laat zien hoe het weer werkt, wordt geplaatst. Speciaal ten behoeve van het jubileum ontwerpt onze huiskunstenares Natalie Hiddema een placemat, die in kunstof wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er een verjaardagkalender samengesteld met tekeningen en compilaties van tekeningen van de diverse wanden in het kindersanitair in de vier toiletgebouwen.

2011

2011

Er zijn twee nieuwe grote speeltoestellen geplaatst. Het Giraffeneiland in de speeltuin en een groot klimtoestel bij de speelvijver. Het zwembad krijgt een nieuwe vloer.

Het laatste toiletgebouw – De Bosrand – krijgt een kinderhoek. De Berenkuil website is vernieuwd, nog interactiever.

2010

2010

Het toiletgebouw De Bessenhoek krijgt een kindergedeelte. In de speelvijver worden bij de waterspeeltoestellen de panelen vervangen. De herkenningsborden op het terrein worden vernieuwd. De verhuur wordt uitgebreid met vier Berenhuttenplus (met eigen toilet) en drie stacaravans. Deze laatste worden verhuurd totdat ze verkocht worden.

Tweede live CD – De Beer is Los – is uit. Vanaf januari zijn we op Twitter. Het natuurterrein van De Berenkuil aan de overkant van de Vredenheimse weg wordt in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe machinaal geplagd en omheind met o.a. Drentsche landhekken. Vijf schapen van de Schaapskudde Balloo zorgen voor de begrazing.

2009

2009

Toiletgebouw de Wielewaal wordt gerenoveerd. Naast vloerverwarming en nieuwe wandjes komt er ook een kindergedeelte met verhoogde douches. Het door middel van zonnecollectoren verwarmde zwembad, wordt dit jaar extra bijverwarmd.

Er komt een nieuwe Berenkuilpoort, noodgedwongen, de oude is eruit gereden.

2008

2008

In de grote speeltuin wordt een overdekt speelgedeelte gerealiseerd, tegelijkertijd wordt de grote speeltoren vervangen door een nieuwe.

2007

2007

Grindtegels en saaie klinkers verdwijnen. De gehele bestrating voor het Bommelhoes wordt vernieuwd, het terras wordt voorzien van nieuw meubilair. De oude website verdwijnt en maakt plaats voor een spiksplinternieuwe.

Op het Bloemenveld worden rondom de dobbe en langs het wandelpad bomen geplant. Ook komen er langs de randen een paar elektra-aansluitingen en een watertappunt., voor de kampeerplekken die aan de rand van het Bloemenveld gerealiseerd zijn.

2006

2006

Toiletgebouw de Es wordt gerenoveerd. Nieuw is de kinderhoek met verhoogde kinderdouches. Een kunstenares heeft prachtige wanddecoraties gemaakt.

Alle plekken hebben nu 10 amp elektra, watertappunt en waterafvoer per plek. De Berenburcht is uitgebreid met een grote glijbaan en een klimnetten.

2005

2005

Super de Beer opent voor het eerst haar deuren. De receptie krijgt een complete metamorfose. Deze lijn wordt doorgetrokken naar het buffet van het Bommelhoes.

2004

2004

Er wordt begonnen met de verzwaring van het elektriciteitsnet op het terrein. In 2006 moet elke plek kunnen beschikken over 10 ampère. In het Bommelhoes ondergaat de toiletgroep een complete metamorfose. Er komt o.a. een babyroom met berenwanden. In de dienstruimte wordt de personeelsruimte vergroot en komt er een grote inloop koel- en vriescel.

De nieuwe werkplaats annex opslagruimte wordt in gebruik genomen. Het vervangt de 51 jaar oude werkplaats die op de plaats van de huidige Super de Beer stond.

2003

2003

De grote parkeerplaats wordt beter ingericht, zodat er nog meer auto’s een plek kunnen krijgen. Op het toiletgebouw De Es worden zonnepanelen geplaatst, waarmee stroom wordt opgewekt. Het meubilair in het Bommelhoes wordt vervangen. De 51 jaar oude wagenwiellampen maken plaats voor “wapperlampen” en oranje, geel en rood gekleurde berenstoelen vervangen het bruine meubilair. Er komt een internetzuil in het Bommelhoes.

De 11 hectare uitbreiding naast de speelvijver, de Rumte en het Meemsveld, voorheen landbouwgrond, wordt ingericht als wandelgebied. Aan de noord en oostzijde worden wallen neergelegd waarin 5 tot 10 jaar oude bomen worden geplant, afkomstig van het Berenkuilterrein. De westzijde is door het klein bosgebied dat daar ligt al voldoende beschut. Tevens komen er paden en een meanderende sloot. Vanaf dit jaar heeft dit gedeelte van het terrein de naam Bloemenveld vanwege het wild bloemenmengsel dat middenin het gebied is gezaaid. Na 2003 worden er vnl. zonnebloemen in gezaaid, dat resulteert in een prachtig – van Gogh – schouwspel.

2002

2002

De Rûmte en De Es worden in navolging van het Meemsveld heringericht. Het 50 jarig bestaan wordt groots gevierd. Zowel De Berenburcht bij de speelvijver als het Natuurontdekkingspad worden door de commissaris van de Koningin (Relus ter Beek) en de burgemeester van Aa en Hunze (Munniksma) feestelijk geopend.

Dit jaar wordt het eerste Toffe Beer shirt verkocht. De familie Berenkuil uit Denemarken zijn eregasten van het jubileumfeest. Een Deens stel uit Denemarken heeft de dochter die voortkwam uit hun verblijf op “De Berenkuil” in 1960, als tweede naam Berenkuil gegeven. De wens van Lis, om haar tweede naam als achternaam te mogen gebruiken is in 1998 in vervullling gegaan. Via haar dochter (Heidi Berenkuil), die nieuwsgierig is naar de herkomst van haar naam, wordt begin 2002 contact gelegd.

2001

2001

Er worden drie Berenhutten geplaatst en de toiletgebouwen De Boshoek en De Bessenhoek worden gelijktijdig gerenoveerd. De gebouwen worden volledig inpandig en voorzien van vloerverwarming. De kranen en douches werken door middel van infrarood. De Berenkuil krijgt de gouden milieubarometer oftewel milieukeur.

Er wordt gestart met de herinrichting van de veldjes bij de speelvijver. Dit gedeelte dat in 1987 is aangelegd past door zijn strakke karakter minder goed bij “De Berenkuil”. Het wordt grilliger d.m.v. boomwallen en valleien en kleinere veldjes met per veldje een speelgelegenheid.

2000

2000

Vanaf dit jaar heeft “De Berenkuil” een eigen website. In de zomervakantie wordt in het openluchttheater de CD “Berenpret Live” opgenomen.

Het Bommelhoes krijgt een speelhoek en in het afhaalbuffet wordt een hightech frituur- en snackoven geplaatst.

1999

1999

De Honingpot krijgt vrolijke Berenwanden. Het hele gebied tussen het Bommelhoes en het Berenhol ondergaat een metamorfose en ook het openluchttheater wordt Berenpretproof gemaakt. Via bestrating, houten damwanden, een Berenglijbaan en rode metalen zitbanken, wordt een mooie omgeving gecreerd.

Dit jaar wordt ook het ISOcertificaat behaald.

1998

1998

Het zwembad wordt gerenoveerd. Het kinderbad wordt vervangen door een peuter- en kleuterbad (met Bereneiland) en het grote bad heeft jetstreams gekregen. Opvallend is de grote berendouchewand.

In de zomervakantie van dit jaar krijgt “De Berenkuil” ook te horen dat ze zich vanaf 1999 ANWB-Eurotopcamping mag gaan noemen.

1997

1997

Aan de grote speeltoren in de speeltuin komt een suisbuis. Op het terrein verschijnen Berenherkenningsborden en de eerste Berenpret CD Patat met Mayonaise komt uit.

Van de gasten ontvangen we vanwege het 45jarig bestaan een grote berenklok voor boven de open haard in het Bommelhoes.

1996

1996

De tweede receptie bij het woonhuis is gereed. In het Bommelhoes komt een grote leestafel en de wasserette wordt voorzien van een automatisch zeepdoseersysteem.

1995

1995

Het vierde – als eerste verwarmde – toiletgebouw De Wielewaal is gereed.

1994

1994

Het centrumgebied wordt in zijn geheel opnieuw ingericht. Grote sparren verdwijnen en er wordt een “rotonde” aangelegd met in het midden de klokkenstoel. Ook komt er een all weather basketbalveld en twee volleybalvelden.

In de speelvijver komt een derde speeltoren, een kabelbaan en een survivalroute vanaf de toren.

1993

1993

Er komt een casettebandje uit met Berenpretliedjes (5,6,7,8, Berenpret). Tot en met 1996 gevolgd door nog twee bandjes (resp. Berenband 2 en Honinghits). Het dierenkampje wijkt voor de grote speeltoren. Het aantal trekkkershutten wordt verdubbeld van 2 naar 4. De wasserette wordt uitgebreid.

De speelvijver wordt voorzien van een piratenboot met daaromheen een waterspeelgoot. In de speelvijver komen twee grote speeltorens, onderling verbonden door een pontje.

1992

1992

Op 20 juni wordt er een dubbel feest gevierd. “De Berenkuil” bestaat 40 jaar en is camping van het jaar geworden. “De Berenkuil” krijgt van de gasten, medewerkers en zakelijke relaties een klokkenstoel aangeboden.

Het Berenhol wordt feestelijk geopend en het Berenkuilse Berenboek komt uit. In dit boek is de geschiedenis van “De Berenkuil” opgetekend. Het aantal overnachtingen is dit jaar voor het eerst boven de 100.000.

1991

1991

De Berenkuil wordt uitgeroepen tot ANWB camping van het jaar. De twee hans- en Grietjehuisjes, de Merel en Nachtegaal zijn gerenoveerd en worden weer verhuurd. De wegen bij het Meemsveld, De Rumte en De Es zijn bestraat.

1990

1990

Niekus Veenstra en Tienke Zingstra nemen “De Berenkuil” over. Er worden over het hele terrein nieuwe speeltoestellen geplaatst. De bestrating wordt verder uitgebreid.

Het zwembad wordt verwarmd door middel van zonnecollectoren. Het kamphuis – op de huidige plek van het Berenhol – wordt niet meer verhuurd.

1989

1989

Het nieuwe toilegebouw bij de Es wordt in gebruik genomen. Nieuw zijn de gezinsdouches en het centrale was- en douche gedeelte. De toiletten voor mannen en vrouwen zijn wel gescheiden. Ook de speelvijver wordt feestelijk in gebruik genomen.

De Berenkuil heeft vanaf dit jaar een eigen recreatieteam. Daarmee is ook de traditie van Retteketet om 19.00 uur Berenpret geboren.

1987

1987

In de voormalige landbouwgronden van Meems worden 5000 boompjes gepoot. Er komt een autowasplaats naast de werkplaats. Dit jaar wordt er voor het eerst een IVN-wandeling gehouden. Een traditie die nog steeds voortduurt en door iederen heel erg gewaardeerd wordt.

De ijzel van februari richt veel schade aan en het zal nog jaren duren voordat de jeneverbessen en het bos zich weer heeft hersteld.

1986

1986

Het openluchttheater verhuisd naar de plek waar in 1984 de houten villa “De Berenkuil” is afgebrand. De bewaard gebleven stenen koepelkamer gaat deel uitmaken van het podium.
Op de plek van het oude openluchttheater wordt een tweede dienstwoning gebouwd, in februari 1987 neemt de familie Glastra daar hun intrek.

Het seizoen begint slecht, want het is de koudste eerste helft van april in 80 jaar. De heer Jager verzorgt een mapje met fietsroutes vanaf De Berenkuil en zal dat tot 2008 blijven doen.

1985

1985

Het woonhuis tegenover de speeltuin is gereed. De heer- en mevrouw van Nielen nemen hier hun intrek. Onder de woning is een werkplaats en opslagruimte.

Inmiddels heeft 2/3 van het aantal plekken elektra. De twee nieuwe geplaatste trekkershutten zijn een succes. Het land van Meems wordt aangekocht. Dat gedeelte van de camping waar nu de speelvijver, de Rumte, de Es en het Meemsveld op ligt.

1984

1984

Villa “De Berenkuil” brandt af, het enige wat bewaard blijft is de stenen koepelkamer. Deze wordt gerestaureerd.

Naast de familie Glastra komt de heer van Nielen in dienst.

1983

1983

Er worden 25 plekken op de Houtduif gerealiseerd. Dit gedeelte van het terrein krijgt deze naam omdat hier het Hans en Grietje huisje De Houtduif stond.

1984

1984

Villa “De Berenkuil” brandt af, het enige wat bewaard blijft is de stenen koepelkamer. Deze wordt gerestaureerd.

Naast de familie Glastra komt de heer van Nielen in dienst.

1983

1983

Er worden 25 plekken op de Houtduif gerealiseerd. Dit gedeelte van het terrein krijgt deze naam omdat hier het Hans en Grietje huisje De Houtduif stond.

1982

1982

Er wordt een begin gemaakt met de bestrating op het terrein. Het eerst is de weg van de grote speeltuin naar de Kampweide aan de beurt. Op de foto wordt de weg rechts van de Patrijs bestraat, ter hoogte van de plek waar nu toiletgebouw de Wielewaal staat.

1980

1980

Nieuwe wasserette is gereed, de oude wasserette wordt als keuken voor groepsaccommodatie het Kamphuis ingericht.

Tegenover de receptie komt een informatiehuisjes, waarin de Drenthekaart wordt opgehangen, die de gasten te ere van het 25jarig jubileum cadeau hebben gedaan.

1979

1979

De kantine wordt verbouwd tot het huidige Bommelhoes. De Honingpot doet dienst als dagverblijf voor groepsaccommodatie het Kamphuis.

1978

1978

De kleinste Hans- en Grietje huisjes worden uit de verhuur gehaald.

1977

1977

“De Berenkuil” krijgt een nieuw beheerderspaar, de heer- en mevrouw Glastra die tijdens het 25-jarig jubileum worden voorgesteld.
Het nieuwe toiletgebouw in de Bessenhoek is klaar en er komen 60 extra kampeerplekken met elektra.

1976

1976

De gemeente Rolde verkoopt “De Berenkuil” aan de familie Zingstra. De eerste houten stacaravans worden geplaatst.

Het recreatieteam dat in de zomer 8 weken activiteiten verzorgt voorziet in een behoefte.

1975

1975

De eerste kampeerplaatsen worden voorzien van elektra. Hoewel de vaste gasten hier tegen zijn, blijkt het wel in een grote behoefte te voorzien.
Er komt een recreatieteam en het aantal overnachtingen stijgt naar 53.313. Er worden ook speeltoestellen geplaatst.

1974

1974

In dit jaar gaat de gemeente Rolde over tot het heffen van toeristenbelasting. Er wordt een verwarmd zwembad aangelegd, er komt een automatische slagboom en er wordt een telefooncel geplaatst en er komt een terras voor de kantine.

Op de plek waar de huidige klimtoren in de speeltuin staat komt een dierenkampje. Het aantal overnachtingen is bijna verdubbeld naar 41.492.

1973

1973

Op 1 maart ontvangen de vaste gasten van “De Berenkuil” een gezamenlijke brief, waarin o.a. wordt aangekondigd dat de familie Zingstra (opa en oma van Sanne Veenstra) van Buitencentrum Witterzomer bij Assen “De Berenkuil” zal pachten. Het aantal overnachtingen bedraagt 22.000. De familie Rijpma wordt het beheerdersechtpaar.

1972

1972

Ondanks een positief stuk in het Nieuwsblad van het Noorden met als kop “De Berenkuil”; ‘n kostelijk bezit van vier gemeenten” valt op 14 december het doek definitief. Stichting Vakantie en Kampeercentrum De Berenkuil wordt per 1 januari 1973 opgeheven. Voor de Berenkuilgasten breekt een onzekere tijd aan. Het woord is aan de gemeente Rolde, die eigenaresse is van de grond en opstallen.

1971

1971

Naar aanleiding van de opmerking van de accountant die zich afvraagt of het exploiteren van een recreatiecentrum door de gemeente nog wel van deze tijd is, vindt de meerderheid van het bestuur te vroeg voor een besluit tot stopzetting. Er wordt eerst advies gevraagd aan de Stichting Nederlandse Kampeerraad.

Het advies is somber van toon. Eén advies wordt opgevolgd. De aanleg van een betonnen kinderbadje in de buurt van het jeneverbesgebied.

1970

1970

Het aantal overnachtingen is al weer gedaald en er is een exploitatietekort van 15.000 gulden, waar slechts een gemeentelijke subsidie van 8000 gulden tegenover staat.

1969

1969

Ondanks de investeringen daalt de bezettingsgraad dramatisch (van 35964 in 1968 naar 27084 in 1969). De directeur krijgt de opdracht een notitie te maken voor noodzakelijke verbeteringen.

Hij adviseert tot het betegelen van de wasgebouwen, het aanbrengen van verlichting bij de parkeerplaats, verhoging van het dak van de rijwielstalling, mogelijkheid tot het plaatsen van stacaravans (zonder stadse-tuin-ideeën), geen terras bij de kantine maar groenstroken en het plaatsen van een automatische slagboom.

1968

1968

Nadat de bezettingscijfers vanaf 1965 drastisch gedaald zijn wordt de Grontmij gevraagd een reddingsplan op te stellen. Twee punten van dit plan kunnen de goedkeuring van de vaste gasten niet wegdragen; te weten de aanleg van een zwembad en het plan om de heide terug te winnen op het Roege Stuk en De Iberen en het kamperen te verplaatsen naar het bosgedeelte.

De Sociale Werkvoorziening krijgt de opdracht een parkeerplaats aan te leggen, het bos op te ruimen en de huisjes te schilderen, militairen zijn ingeschakeld voor het vrijzetten van de huisjes die nauwelijks nog zonlicht krijgen.

1967

1967

De Zandkuil, tot op dat moment gebruikt door de boeren om zand af te graven, wordt – nadat dit recht op zandgraven is afgekocht – ingericht als kampeerveld.

1966

1966

Er wordt voor 80.000 gulden riolering aangelegd. Uitstel kan niet, omdat in het hoogseizoen elke dag de putten bij het toiletgebouw leeggehaald moesten worden.

1965

1965

Jantje Dilling (1934) uit Grolloo en Simon Trommel (1933) belanden, samen met hun zoontje Hans van twee, in het huisje De Wulp op De Berenkuil.

Er was – zoals twee maanden voor de bevalling ontdekt werd – een tweeling op komst. In de jaren zestig geen reden om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Op 3 januari 1965, een gure dag rondom het vriespunt, werd op De Berenkuil in het bijzijn van de vroedvrouw, de tweeling Ingrid en Ellen geboren, samen 10 pond.

Foto is van de familie Trommel.

1960

1960

De bezetting is in de afgelopen jaren gestegen naar 7362 overnachtingen in dit jaar. Vooral uit Zuid-Holland komt een groot percentage van de kampeerders.

De Berenkuil wordt aangesloten op het provinciaal waterleidingsbedrijf. De karakteristieke keienlantaarnpalen worden aangelegd.

1958

1958

Omdat de directeur elders een andere betrekking aangeboden krijgt tegen een hoger salaris wordt alsnog besloten tot een salarisverhoging, waarmee het tekort oploopt van 0.44 cent per overnachting tot zeker 0.58 cent per overnachting. Waarbij het vrouwelijke bestuurslid de opmerking maakt dat ook mevrouw Méjan (die er dit jaar zelfs alleen voor stond omdat haar man ziek was) eigenlijk ook een eigen salaris toekomt.

1956

1956

Dit jaar overtreft het aantal overnachtingen van de kampeerders (2895) voor het eerst die van de overnachtingen in de huisjes (1710).

1955

1955

De voorzitter van het bestuur concludeert dat de Scandinavische folders niets hebben opgeleverd en wil zich meer gaan richten op de binnenlandse markt. Hij krijgt hier de handen niet voor op elkaar. Volgens de andere bestuursleden verkoopt De Berenkuil zichzelf en kan reclame er toe leiden dat door toeloop op het tentenkamp de rust van de gasten in de vakantiehuisjes wordt verstoord.

1954

1954

De gemeenten hadden het hoog in hun bol, want de Scandinavische gast moest gelokt worden met een folder in het Zweeds, Deens en Noors.

1953

1953

De Berenkuilpoort wordt gebouwd. Een koude douche koste 15 cent een warme douche het dubbele.

1952

1952

Op zaterdag 31 mei opent “De Berenkuil” haar poorten. Nadat grote steden als Den Haag en Amsterdam en ook bedrijven als Philips niet geinteresseerd bleken in een gezamenlijk vakantiecentrum in Grolloo, besloten de gemeenten Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Veendam samen met Rolde de schouders eronder te zetten. Inwoners van deze gemeenten konden met korting in Grolloo op vakantie. De familie Mejan wordt het beheer toevertrouwd en de de villa “De Berenkuil” wordt hun woonhuis. De gastenverblijven die bij deze villa horen, worden gebruikt als groeps- en overnachtingsaccommodatie. Bij de opening is de kantine ( met daarin een kampwinkel, receptie en keuken) gereed en 18 Hans- en Grietje vakantiehuisjes. De opening word verricht door de burgemeester van Rolde en de Commissaris van de Koningin van Drenthe.

1950

1950

De gemeente Rolde besluit voor 100.000 gulden de villa “De Berenkuil” en de daarbij horende grond over te kopen. Er worden partners (gemeenten en bedrijfsleven) gezocht voor het opzetten van een kampeercentrum met als insteek sociaal toerisme.

1935

1935

Nina Mouton- van Rossum komt in Grolloo wonen. Ze gaat in een huis wonen welke afkomstig is van de Floriade te Heemstede. Deze villa kreeg de naam “De Berenkuil”, ter nagedachtenis aan haar man, die een verwoed verzamelaar van beren was.

1900

1900

Grolloo ligt ingesloten tussen uitgestrekte heidevelden. Er waren nog geen bossen en bebouwing. Dagelijks trokken de schaapsherders met hun kudde schapen de heidevelden op om ze te laten grazen.